ANAGENI EFLUVIJ

Anageni efluvij je necikatricijalna alopecija koja se manifestira ogromnim gubitkom kose. Ponekad dolazi do ispadanje kompletne kose.

Normalne čovjekove dlake mogu biti klasificirani u tri faze rasta dlake: anagene, katagene i telogene. Anagene dlake su u fazi rasta, u tijeku koje stanice matriksa dlake pokazuju intenzivnu mitotsku aktivnost. Od gotovo 100 000 dlaka na prosječnom vlasištu čak 85-90% njih nalazi se u fazi rasta u određenom trenutku. Zbog toga anageni efluvij afektira ogroman postotak kose na vlasištu.

Anageni efluvij javlja se kad neki trigger faktor poremeti mitotsku ili metaboličku aktivnost folikula dlake. Početak anagenog efluvija je jako brz. Kod nekih pojedinaca untar prva dva tjedna ispadaju cijeli snopovi kose.

Citostatici i razni toksini I otrovi inhibiraju brzi rast i razmnožavanje stanica, uključujući i proliferaciju stanica iz folikula dlake. Kao posljedica nastaje zastoj produkcije dlake. Citostatici djeluju tako brzo i toliko su potentni da folikuli dlake nemaju vremena ući u telogenu fazu, kao kod telogenog efluvija, koji je uobičajen odgovor prosječnih vanjskih negativnih utjecaja ciklusa dlake.

about
about

Umjesto toga kod anagenog efluvija folikuli ulaze u fazu suspendirane animacije “zaleđeni u vremenu”. Dlake ispadaju jako brzo i imaju distrofičan izgled. Gubitak kose uobičajeno počinje 7-14 dana nakon samo jedne doze kemoterapije. Ispadanje kose je klinički neupečatljivo nakon 1-2 mjeseca. S citostaticima stupanj gubitka kose varira od osobe do osobe. Neke osobe imaju kombinaciju telogenog i anagenog efluvija i time ograničen gubitak kose. Anageni efluvij je ozbiljniji kod osoba koji primaju kombinaciju citostatika, nego li samo jedan. Ozbiljnost ispadanja ovisi i o dozi.

Ostali lijekovi koji mogu prouzrokovati anageni efluvij su bizmut, levodopa, ciklosporin, dok izloženost kemikalijama, kao što je talij ili arsen može prouzrokovati telogeni efluvij.
Anageni efluvij javlja se isto tako kod osoba s alopecijom areatom, kao rezultat upalnog napada na matriks folikula dlake.