FOLIKULITIS

Upalna oboljenja folikula dlaka na vlasištu često se manifestiraju kao folikulitis, koji može dovesti do cikatricijalne ili necikatricijalne alopecije, ovisno o tome “štedi” li perifolikularni infiltrat, odnosno etiološki agens, folikule dlaka.

Najveći broj infektivnih folikulit izazvani su bakterijama ili gljivicama, a ponekad i virusima (Herpes simplex) ili mikroparazitima (Demodex).

Fungalni folikulitis
Microsporous tinea vlasišta (tinea sa sivim krastama) je neinflamatorna tinea skalpa, karakterizirana tipično velikim kružnim ili policikličnim plakovima i malim satelitskim zonama, prekrivenim sivkastim krastama. Ova infekcija često se dobije od mačke ili psa.

Kerion Celsi je inflamatorna tinea na vlasištu, generalno izazvana zoofilnim, geofilnim i antropofilnim dermatofitima, praćena jakim upalnim reakcijama.

Favus je folikulitis izazvan T.schoenleinii. Počinje s malim eritemoskvamoznim poljima sa slabom infiltracijom.

Pityrosporum folikulitis može se susreti na koži i na periferiji vlasišta.

Folikulitis izazvan Candida-om ponekad se manifetira bolnim papulama, nodulima i pustulama u dlakavim zonama, posebice na vlasištu i bradi.

Bakterijski folikulitis
Bakterijski folikulitis može biti superficijalni ili dubinski. Najčešći uzročnici su Staphylococcus aureus, Streptococcus, Proteus, Pseudomonas i koliformni bacili. Faktori predispozicije uključuju hiperhidrozu (povećano znojenje), okluziju, maceraciju (vlaženje), trakcijsku depilaciju, topične kortikosteroide i izloženost uljima i drugim kemijskim supstancama, ili može biti rezultat erozivne pustularne dermatoze uzrokovane S.aureusom kod pacijenta koji je imao operaciju vlasišta.

Bakterijski folikulitis može biti površinski ili dubinski. Najčešći uzročnici su Staphylococcus aureus, Streptococcus, Proteus, Pseudomonas i koliformni bacili. Faktori predispozicije uključuju hiperhidrozu (povećano znojenje), okluziju, maceraciju, trakcijsku depilaciju, topične kortikosteroide i izloženost uljima i drugim kemijskim supstancama, ili može biti rezultat erozivne pustularne dermatoze uzrokovane S.aureus-om kod pacijenta koji je imao operaciju vlasišta.

about
2047

Dubinski folikulit na vlasištu ili blizu vlasišta manifestira se sikozom, furunkulom, karbunkulom itd. Kada se folikulit širi preko infundibuluma dlake, tada rezultira i površinskim i dubinskim apcesima. Sve dok apces ne stigne do bulbusa, ne nastaje rezidualna alopecija, odnosno ispadanje dlaka.

Neinfektivni tipovi folikulita
Folliculitis decalvans capillitii (folikulitis dekalvans) je cikatricijalni folikulit na vlasištu koji dovodi do ispadanja kose i alopecije. Priroda ovog folikulitisa je nejasna, no S.aureus je često izoliran u kulturi. Primarno zahvaća starije muškarce, često imunosuprimirane pacijente, ili s dijabetesom, kroničnom bubrežnom insuficijencijom ili ijatrogenom imunosupresijom.Upaljeni folikuli konfluiraju, progredirajući u dubinu i lateralno, formirajući folikularne papulopustule koje svrbe i izazivaju pojavu cikatricijalne alopecije sa folikularnom fibrozom na malim poljima. Koža postaje atrofična, nalikuje na pseudopeladu, dok se na periferiji nastavlja formirati folikularna pustula. Bolest je kronična i teško ju je kontrolirati.
Folliculitis sclerotisans nuchae (keloidal folliculitis), keloidni folikulitis je ožiljačna forma kroničnog folikulitisa koji se manifestira folikularnim papulama i pustulama koji na kraju rezultiraju u keloidnu leziju. Najčešće se javlja na vratu i kod osoba crne i bijele rase, naročito vezano za seboroični dermatitis i ponekad s alopecijom.

Tufted hair folliculitis se manifestira snopom dlaka formiranih od 5-20 dlaka, koji nalikuju normalnima u folikularnom otvoru koji ostaje u alopetičnom plaku. Pretpostavlja se da mu je uzročnik S.aureus. Vjerojatno je povezan s imunodeficijentnim stanjima ili je porijekla nevusa. Manifestira se eksudativnim poljima na parijetalnoj ili okcipitalnoj regiji, i ima tendenciju periferne progresije, ostavljajući cikatricijalnu alopeciju na centru.

Erosive pustular dermatitis je pustularna dermatoza sa erozijama i krastama koji pokrivaju vlasište, pretežito izazvana S.auresom, ili rjeđe S.epidermidisom, Pseudomonas aeruginosom, koagulaza negativnim staphylococcusom, koliformima i Proteus mirabilisom.

Follicular mucinosis (alopecija mucinoza) na vlasištu karakterizira je prisustvom folikularnih papula i induriranih plakova asociranih s alopecijom. Bolest je pridružena mukoznim fungoidima i angiolimfoidnim hiperplazijama s eozinofilijom, a rjeđe kroničnom diskoidnom lupus eritematosusu. Postoji i druga forma koja je idiopatska i pogađa najviše djecu i mlade, a prezentira se grupiranim folikularnim papulama, koje tendiraju konfluiranju u manje ili više definirane eritematozne plakove praćene pojavom alopecije.
Perifolliculitis capitis abscendens et suffodiens je ozbiljan destruktivni folikulitis s formiranjem sinusnih traktova i fistula, koji vodi do cikatricijalne alopecije, a često je i dio spektra hidradenitis supurativa. Javlja se skoro isključivo kod mladih muškaraca i uobičajen je u crnoj rasi. Razlog nastanka je nepoznat, no povezuje se s rekurentnim gram-negativnim infekcijama. Lezije su multiple, čvrsti nodusi na vlasištu koji brzo razvijaju fluktuirane rubove, a na kraju dreniraju gnojni materijal, i posljedično dovode do gubitka kose.