FOTOBIOSTIMULACIJA

mezoterapija-pocetna

 

Prema studiji objavljenoj od strane Harvard Medical School (Hamblin M.R. Mechanisms of Low Level Light Therapy, Photobiology),efekti LED terapije na kosi proizilaze iz pojačanih staničnih proliferacija (dioba) koje vode do pojačanog rasta i brzog ozdravljenja. To za folikule dlake znači poboljšanje funkcije matičnih stanica korijena, poboljšanje energetskog metabolizma stanica i prelazak s procesa izumiranja dlake u proces stimulacije rasta. Isti princip se odnosi i na obnavljanje oštećenih ili oslabljenih krvnih žila vlasišta, preko promocije neovaskularizacije, osiguravajući im potrebnu zdravu mrežu krvnih žila, te mikrocirkulaciju folikula. Ispitivanja ukazuju da se oslabljena cirkulacija vlasišta i postupni gubitak kose može tretirati korištenjem kombinacije lasera i led fototerapije.

Tijelo je sastavljeno od stanica koji su generalno same sposobne za ozdravljenje i obnavljanje koristeći vlastitu staničnu energiju poznatu kao adenozin trifosfat ili ATP. Kada je koža oštećena, uključujući i kožu glave, ATP stimulira staničnu regeneraciju radi ozdravljenja i obnavljanja oštećenih zona.

Razni faktori, poput loše prehrane, uzrasta i općeg zdravlja kože ili vlasišta, determiniraju koliko sporo ili koliko brzo će se stanice obnoviti. No međutim, postoji način da se djeluje na taj proces regeneracije! Naučne studije su pokazale da svijetlost s određenom valnom dužinom može stimulirati produkciju ATP-a, radi boljeg staničnog obnavljanja, proces poznat kao fotorejuvenacija. To je proces koji može potaknuti bilo koje stanice kože, uključujuči i stanice folikula dlake.

No međutim, nije moguće koristiti bilo koju svjetlost za stimulaciju stanica kože. Postoje opasne zrake svjetlosti, koji mogu izazvati opekline ili rak kože. LED je idealna za svjetlosnu terapiju, jer emitira svjetlost niske energije koja ne iritira ili oštećuje kožu. Ovu svjetlost možete apsorbirati i od sunca ali pritom Vaša koža neselektivno apsorbira i štetne UV zrake iz spektra svjetlosti. S LED fototerapijom, kad se točna valna dužina svjetlosti blizu i intenzivno emitira na Vašem tijelu, može se postiči odličan efekt. Stanice s kože glave, među kojima i stanice bulbusa dlaka, koji stvaraju dlaku apsorbiraju svjetlosnu LED energiju s određenom valnom dužinom. U svakoj stanici nalazi se mala stanična struktura nazvana mitohondrij. Mitohondriji su odgovorni za konverziju nutritijenata u energetski nosač poznat kao ATP. Ovaj ATP je gorivo za sve stanične aktivnosti. U osnovi daje stanicama energiju za njihov posao. Zato mitohondrije često nazivaju “elektrane” stanica. LED fototerapija emitira svjetlost, koja potiče mitohondrije da produciraju čak do 10 puta više ATP, a najmanje 2-4 puta više. Ovo jača stanični metabolizam i promovira obnovu oštećenih stanica, te jača oslabljene i manje funkcionalne folikule. Na taj način se zaustavlja gubitak kose, te potiče rast kose preko stimulacije rada stanica da produciraju dlake.

No, osim za bolji rast kose, u 101 HAIR CLINIC, LED fototerapija ima osobito značenje u tretmanima bržeg ozdravljenja i skraćivanja vremena rehabilitacije nakon transplantacije kose. Prema American Society for Laser Medicine and Surgery, svjetlosna terapija kod oštećenog tkiva može inducirati niz fizioloških reakcija koji će pojačati i poboljšati ozdravljenje rana i regeneraciju tkiva, a isto tako i smanjiti akutnu upalu. Svjetlosna terapija pomaže u povećanju stupnja preživljavanja transplantiranih dlaka poslije operacije presađivanja kose.

LED fototerapija s plavim svijetlom ima antibakterijski efekt, ubija bakterije koje stvaraju akne, regulira masnoću i ima efekt čišćenja kože. Ove dobrobiti LED terapije koriste se na koži vlasišta, koja je upaljena i iritirana, naročito kod folikulitisa i seboreičnog dermatitisa.

LED fototerapija se s obzirom na broj pozitivnih efekata može primjeniti kod različitih stanja i u kombinaciji s različitim aparatima za tretiranje raznih problema vlasišta i kose.