INFUZIJA KISIKOM

mezoterapija-pocetna

 

Općenito je poznato da je cirkulacija bitna za prijenos nutritijenata i kisika do folikula dlake i da u uvjetima slabe cirkulacije dlake imaju nedovoljno “hrane”. Ali, još bitnije je da se u uvijetima nedostatka kisika povećava konverzija testosterona u DHT! A povećane nivoa DHT-a smanjuje oksigenaciju folikula dlake.

Pokazalo se da vlasište kod osobe koje gube kosu ima nedostatak kisika (hipoksija), i da je mikrocirkulacija (krvne žile) oko folikula smanjena u usporedbi s istim parametrima normalnog vlasišta. “Glad” za kisikom vodi do smanjivanja rasta kose i ugrožava obnavljanje staničnih mehanizama.

Lokalna hipoksija može biti osnova patofiziološkog mehanizma preko kojeg uzrast, genetika i androgeni kormoni djeluju na izazivanje ćelavosti.

Efekti DHT-a (DIHIDROTESTOSTERON) kod muške ćelavosti povezani su s deficitom mikrocirkulacije, oslabljenom cirkulacijom. Povećanje androgene DHT produkcije u zonama vlasišta inhibira mitozu i inducira inzulinsku osjetljivost u folikularnim zonama. To nadalje inducira vazoaktivne supstance koje izazivaju mikrocirkulatornu insuficijenciju i lokalnu tkivnu hipoksiju s progresivnom minijaturizacijom folikula dlake. Jednom kada je *glad* za kisikom inicirana sa strane DHT-a, proizvodnja energije u stanicama hipoksične zone je prekinuta. U uvjetima nedostatka kisika, mitohondriji (energetske *tvornice*) stopiraju svoj rad, kao jedan oblik mehanizma za preživljavanje.

Infuzija kisikom direktno u tkiva emitira 95-98% čisti kisik pod pritiskom dvostruko većim od atmosferskog.

Kliničke studije su pokazale da ova neagresivna tehnika osigurava transdermalni prolaz plina preko žlijezdnih aneksa kože (pilosebacealni aparat – pora dlake i znojne žlijezde) i intracelularno i/ili transcelularno. U toku faze emisije infuzirani kisik ima latentan period u toku koga postiže balans s kožom. Kada se dostigne točka balansa, počinje konstantan protok. Infuzija kisikom djeluje na cirkulatorni glomus (splet krvnih kapilara) lociran u retikularnom dermisu, gdje se u suštini nalazi i korijen dlake. Brojne kliničke studije su pokazale da terapijski efekt infuzije kisikom proizilazi iz njenih angiogenetskih karakteristika (stvaranje krvnih kapilara). U suštini, infuzija kisikom djeluje na tri primarne komponente vezivnog tkiva, održavanje adekvatne količine glukozaminoglukana (hijaluronska kiselina), elastična i kolagena vlakna u kvaliteti i kvantiteti, odnosno podmlađuje tkivo oko folikula i bolje ga prokrvljuje. Kliničke studije su pokazale da je infuzija kisikom vrlo učinkovita i kod tretmana akni na licu, svakako i folikulitisa vlasišta, te psorijaze zahvaljujući njenom antiupalnom i seboregulatornom djelatnošću. Iste studije su pokazale da infuzija kisikom ne povećava stvaranje slobodnih radikala, već sprečava degeneraciju stanica.

S infuzijom kisika, kao tretmanom u 101 HAIR Klinici za kosu, isto tako se mogu efektivno prenjeti različite aktivne supstance i lijekovi u kožu i do folikula dlake, bez povrede ili oštećenja kože, s čime se povećava korisnost ovog tretmana za stimulaciju rasta kose.