LIHEN PLANOPILARIS

Lihen planopilaris se uobičajeno javlja kod odraslih žena od 30-60 -te godine života, iako ni muškarci nisu isključeni. Češće se javlja kod pripadnika bijele rase. Do 50% osoba ima i druge nalaze lihena na noktima, koži i oralnoj mukozi. Najčešće se javlja nekoliko fokusa ispadanja kose, nepravilno oblikovanih, razbacanih po vlasištu, bez nekog reda. Etiologija je nepoznata, no pretpostavlja se da je LLP autoimuni poremećaj kod kojeg T-limfociti napadaju i uništavaju keratinocite, koji imaju ekspresiju na neke nepoznate ciljane antigene. Trigger faktori mogu biti farmakološki ili infektivni agensi.

Manifestacija je najčešće samo na vlasištu, iako koža može biti zahvaćena bilo gdje, na usnama i genitalijama. Svrab, bol i osjećaj pečenja su prilično izraženi. Bolest može biti multifokalna ili difuzna, često s početkom na centralnom dijelu vlasišta. Folikuli su čvrsto prekriveni bijelim ljuskama i eritemom, te gubitak kose u ovoj fazi ne mora biti vidljiv. Kako stanje napreduje, gubitak kose postaje sve evidentniji i stvaraju se polja s atrofijom folikula. Svako ispadanje kose može se smatrati trajnim. Sam tijek bolesti obično je spor, te dobro kamufliran od strane ostalih dlaka. Ali u nekim slučajevima agresivniji tijek može rezultirati intenzivnijim gubitkom kose u samo nekoliko mjeseci. Ovo stanje ima velike psihološke poslijedice kod pogođenih osoba. Terapijski menadžment je veliki izazov, jer remisije su češće poslije lokalnih i sistemskih tretmana. Potrebna su dalja istraživanja o patogenezi, te su neophodne i znanstvene evaluacije rezultata kontroliranih studija postojećih tretmana.

about
about

Frontalna fibrozirajuća alopecija je od nedavno prepoznata forma primarne cikatricijalne alopecije, a koja se bazirano na kliničkim i histopatološkim nalazima smatra jednim oblikom lihen planopilaris. Ovo stanje nejčešće se javlja kod žena u postmenopauzi, ali ne postoji povezanost s hormonskim statusom niti s korištenjem nadomjesne hormonske terapije. Registrirano je nekoliko slučajeva kod žena u premenopauzi, te kod muškaraca. FFA se manifestira upečatljivom recesijom, povlačenjem frontalne i frontotemporalne linije kose. Afektirana koža pokazuje znakove atrofije, blijeda je i sjajna, suprotno kroničnoj izloženosti suncu kože na čelu. Dubina recesije može varirati od nekoliko do više centimetara. Gubitak djelova ili cjelih obrva je karakteristika koja se često susreće. Javljaju se zone atrofije i na ostalim dijelovima vlasišta.

Graham-Little syndrome smatra se oblikom lihem planopilarisa, no postoje debate da je riječ o posebnom entitetu. Ovo se neuobičajeno stanje kod odraslih manifestira trijadom cikatricijalnog gubitka kose, necikatricijalnom alopecijom u predjelu pazušne jame i na pubičnim zonama, te prisustvom folikularnih papula na tijelu i ekstremitetima.