MASNA KOSA

Seboreja je medicinski termin koji definira ekcesivnu, povećanu produkciju sebuma. Definicija ima i jednu korekciju. *Ekcesivna* produkcija varira ovisno od godina i spola osobe. Produkcija sebuma je pod utjecajem spola, godina i hormonalnog stanja. Sebum je masna supstanca koja se luči iz lojnih žlijezda. Masti na koži tijela i svakako na vlasištu imaju zaštitnu ulogu onemogućavajući gubitak vlažnosti kože i sprečavajući stvaranje suhe kože. Donose osim toga i antioksidanse koji pomlađuju i njeguju kožu. Isto tako zajedno s vodenom komponentom na koži formiraju hidrolipidnu barijeru, koja ima zaštitnu funkciju od potencijalnih mikroorganizama. Iako je neophodan, produciran u velikim količinama izaziva probleme na koži i kosi.

             24-Best-Home-Remedies-For-Oily-Greasy-Hair

Koža može biti genetski predisponirana za stvaranje viška sebuma, odnosno koža može imati više lojnih žlijezda. Produkcija sebuma je dominantno kontrolirana sa strane hormona, a androgeni (muški) hormoni imaju centralnu ulogu u razvoju seboreje i kod muškaraca i kod žena. Kod muškaraca produkcija sebuma je najveća oko 20-te godine a zatim se postepeno smanjuje. No uvijek ostaje veća nego kod žena. Produkcija sebuma pak kod žena smanjuje se poslije menopauze. No, hormonalni se disbalans isto tako može odraziti i na masnoću kose, kao policistični ovarijalni sindrom.

Glavni simptom asociran seborejom je intenzivno zamašćivanje vlasišta i kose. Masno vlasište i kosa su neugodni za izgled i teški za oblikovanje. Masnoća traži češće pranje kose, što ponekad vodi do pogoršanja masnoće, ako se koristi neadekvatan šampon. Šamponi koji sadrže silikone, parabene i sulfate dopunski imaju efekt začepljivanja pora vlasi i pogoršavaju masnoću zato što onemogućavaju normalno izbacivanje masnoće preko pora. S druge strane masna kosa je naročito neugodna *priča* za žene, iako je samo posljedica masnog tipa vlasišta. Masna, beživotna kosa bez sjaja i elastičnosti, bez volumena i svježine zaista Vam zna pokvariti jutarnje raspoloženje I natjerati da je perete svako jutro!