PERUT

Perut (Pityriasis simplex capillitii) predstavlja ljušćenje i ispadanje ostarjelih površinskih stanica epidermisa vlasišta. Perut je česti poremećaj kože vlasišta, i obuhvaća skoro polovicu populacije poslije puberteta, neovisno od spola ili etničke pripadnosti. Svaki pripadnik bilo koje populacije u bilo kojoj geografskoj regiji može biti zahvaćen peruti u nekoj fazi života. Ozbiljnost peruti nastupa sezonski i često se pogoršava u zimskim mjesecima.

Dokazano je da keratinociti (stanice epidermisa kože) imaju ključnu ulogu u ekspresiji i formiranju imunoloških reakcija u tijeku stvaranja peruti. Postoji nekoliko etiopatoloških puteva s kompleksnim mehanizmom koji bi mogli objasniti formiranje peruti, iako još uvijek nisu razjašnjeni svi detalji. Uloga gljivica tipa Malassezia je široko prihvaćena još od 1946. godine. Kod peruti i seboroičnog dermatitisa, razina gljivica se povećava dvostruko više od normale. Uloga korneocita isto tako je zapažena, zato što populacija Malassezia nije uniformno raspoređena na vlasištu. Predpostavlja se da se mjesto vezivanja gljivica razlikuje kod korneocita.

      Chronic-Dandruff

Ljudsko vlasište je veoma osjetljivo na androgene hormone i bogat sebum. Sebum se počinje formirati u pubertetu i idealan je nutritijent za biocenozu mikroorganizama vlasišta, poput Malassezia koja se hrani lipaznom aktivnošću. Međutim, stupanj ekskrecije sebuma kod osoba sa i bez peruti je isti.

Kao što se epidermalni sloj kontinuirano obnavlja, stanice koje stare, izbacuju se na površinu odakle se eventualno ljušte. Kod većine osoba ove ljuske su suviše male da bi bile vidljive. Međutim, određena stanja izazivaju ubrzanje ovog procesa, naročito na vlasištu, znači javlja se hiperproliferacija keratinocita i poremećaj procesa keratinizacije epidermisa. Veličina i stupanj pojave ljuski je heterogen i razlikuje se od mjesta do mjesta na vlasištu.

Nemikrobni razlozi za perut su dobro proučeni. Poznato je da izražena izloženost suncu izaziva deskvamaciju vlasišta. Blaga iritacija vlasišta radi prekomjernog šamponiranja, intenzivno češljanje, upotreba određenih kozmetičkih proizvoda, prašina i nečistoća, do određene mjere mogu izazvati perutanje. Perut nema upalni karakter, što znači da nema upale, crvenila i iritacija kao kod seboroičnog dermatitisa. Javlja se neugodan svrbež na vlasištu i narušena je estetika kose. Smatra se da perut traži više kozmetički nego medicinski tretman, i ti tretmani daju brze rezultate.

Ozbiljnost peruti kreće se od blage do teške forme. Postojanje peruti može prednjačiti ili biti pridružena telogenom efluviju. Isto tako može pogoršati androgenetsku alopeciju. Kod nekih slučajeva peruti ispadanje kose može biti rezultat promjene u procesu teloptoze dlake, krajnje faze ispadanja dlake.