PROBLEMI S ISPADANJEM KOSE

Postoji ogroman broj uzroka gubitka kose. Generalno, alopecije su podijeljene u dvije skupine: cikatricijalne (ispadanje kose s ožiljcima) i necikatricijalne (neožiljne).
Cikatricijalne alopecije su tipično prouzrokovane upalom koja rezultira destrukcijom folikula što dovodi do ireverzibilnog gubitka dlaka. Razlozi oštećenja folikula su upalni poremećaji kao diskoidni lupus eritematozus, lihen planopapilaris, celulitis, folikulitis decalvans, alopecija mucinoza, centralna centrifugalna alopecija, frontalna fibrozna alopecija i koloidalne akne, no isto tako i neke gljivične infekcije, kemikalije koje se koriste za ispravljanje kose, te mehanička trakcija.

Necikatricijalne alopecije se češće pojavljuju nego cikatricijalne i u ovu grupu spada i najčešći oblik ispadanja nazvan androgenetska alopecija, iza čega slijede alopecija areata, telogeni efluvij, trihotilomanija i trakcijska alopecija, seboroični dermatitis, kao i

There are several different school essay writing service providers and each of them claims are the ideal. All of them claim to possess excellent writing abilities and great experience, but not all them are homework help worth cash and your time. 1 company may claim that they will deliver a top excellent school essay writing support and give you a 100% refund if you don’t get your work approved by your university or college. You need to be suspicious, when you get a deal like this. It’s probably not a respectable business if you sign up using a service that gives you a completely free account.

neka rjeđa stanja. Ponekad i bolesti štitnjače, sistemski lupus eritematozus, dermatofitne infekcije, te sekundarni sifilis mogu prouzrokovati alopeciju. Necikatricijalno ispadanje kose javlja se i kao posljedica prirodnog starenja i označava kao staračka alopecija. Androgenetska alopecija je kao najčešći oblik gubitka kose gotovo pa uobičajena, zbog čega dio stručnjaka smatra da je treba smatrati normalnom varijacijom, kao na primjer plave oči i smeđa kosa.

PROBLEMI S VLASIŠTEM

Postoji mnogo različitih problema s vlasištem koji se mogu pojaviti kako kod muškaraca, tako i kod žena. Ovi problemi mogu se odnositi na stanja kao što su seboroični dermatitis, folikulitis, psorijaza, pa sve do “običnog” perutanja kože glave. Ukoliko se ne tretiraju, neki od njih mogu uzorkovati ispadanje kose.

PROBLEMI S KVALITETOM DLAKE

Glatka, sjajna kosa ima mnogo kompleksniju strukturu no što možete zamisliti. Vlas se može uporediti s drvetom; potpuna vlažnost, hidratacija leži u centru, zaštićena čvrstim zaštitnim omotačem. Ako je omotač dobro održavan, cijela dlaka ostaje u dobrom stanju. No ako je zaštita odstranjena, eksponira se najbitniji sloj dlake, korteks, i vlas se može slomiti. Korteks gradi najveći dio dlake. Korteks je taj koji daje specifičnu kvalitetu dlaci, poput elastičnosti, teksture, boje i čvrstoće. Sastoji se od keratinskih snopova, gusto zbijenih po dužini dlake. Keratinska struktura dlake je izgrađena od niskosulfatnog keratina, i organizirana u veće snopove. Zdrava kutikula je više od samog zaštitnog sloja. Najveći dio sjaja koji čini kosu toliko atraktivnom proizilazi upravo iz stanja kutikule. Ovaj sjaj zajedno s pigmentom u korteksu daje kosi njen karakterističan sjaj i unikatan izgled.