SEBOROIČNI DERMATITIS

Po definiciji seboroični dermatitis je papuloskvamozni poremećaj koji se javlja na koži bogatoj žlijezdama lojnicama i sebumom, kao što su vlasište, lice, područje iza ušiju, donji dio prsa i leđa.

Osim sebuma ovaj dermatitis se povezuje i s gljivicom Malasseziа, imunološkim abnormalnostima i aktivacijom komplemenata. Obično se pogoršava pri povećanoj vlažnosti, sezonskim promjenama, kod trauma (svrbeža) ili kod emocionalnog stresa. Ozbiljnost varira od blagog perutanja do eksfolijativnog eritrodermatitisa. Može se pogoršati kod Parkinsonove bolesti i SIDA-e.
Seboroični dermatitis je čest kožni poremećaj koji se javlja uobičajeno na vlasištu, izazivajući upornu perut, svrbež i crvenilo na koži koja se ljušti. Može se javiti i na licu, grudima, leđima i drugim zonama tijela koji imaju više lojnih žlijezda.

Prevalencija seboroičnog dermatitisa je 3-5%, a prisutan je kod cijele svjetske populacije. Perut, najblaža forma ovog dermatitis, je vjerojatno najčešća i u ovom trenutku se procjenjuje da zahvaća 15-20% populacije.

Javlja se kod osoba bilo koje rase, malo je teža forma kod muškaraca nego kod žena. Obično počinje u pubertetu, maksimalnu prezentaciju ima u 40-toj godini, i manje je ozbiljan, ali i prisutan u starijoj i novorođenačkoj populaciji.

about
about

Malassezia gljivice vjerojatno nisu razlog pojave seboroičnog dermatitisa, ali su kofaktor s T-staničnom depresijom, povećanim nivoom sebuma i aktivacijom sustava komplementa. Osobe sklone ovom dermatitisu isto tako imaju narušenu hidrolipidnu zaštitnu barijeru. Određeni lijekovi mogu inducirati seboroični dermatitis.

Seboroični dermatitis je povezan s normalnim nivoima Malasseza-e, ali s abnormalnim imunološkim odgovorom. T-stanice pomoćnici, fitohemaglutinin i konkavalin stimulacija, te titar antitijela smanjeni su u usporedbi skontrolnom skupinom. Doprinos Malassezia gljivica u seboroičnom dermatitisu vjerojatno proizilazi iz njihove lipidne aktivnosti, oslobađanja upalnih slobodnih masnih kiselina, kao i od njihove sposobnosti za aktivaciju alternativnog puta komplementnog sustava. Manifestacija seboroičnog dermatitisa na vlasištu varira od blagog perutanja na poljima do svuda rasprostranjenih čvrstih, adherentnih ljuski. Rijetko se susreću plakovi. S vlasišta se može proširiti na čelo, zadnji dio vrata, iza uha, kao kod psorijaze. Kožne lezije se manifestuju masnim ljuskama na crvenoj, upaljenoj koži. Isprekidane, aktivne faze seboroičnog dermatitisa javljaju se s osjećajem pečenja, svrbeži i perutanja, smjenjujući se s mirnom, neaktivnom fazom.

Aktivnost je povećana zimi i u rano proljeće, a remisije se obično javljaju ljeti. Aktivne faze seboroičnog dermatitisa mogu se komplicirati sa sekundarnim infekcijama. Isto tako, ispadanje kose može biti povećano ili čak potaknuto seboroičnim dermatitisom.