SLABA KOSA

Razlozi za slabost kose su brojni, no generalno se mogu klasificirati u tri kategorije: genetski, medicinski i okolišni. Muškarci i žene imaju problem s gubitkom kose obično zbog različitih razloga, no kategorizacija ostaje ista. Ponekad i nekoliko faktora djeluje na slabost i suhoću kose.
Najčešći zdravstveni problemi koji izazivaju istannjvanje praćeno suhoćom i lomljivošću kose kod žena su problemi sa štitnjačom.

     X5ThkF7v

Insuficijencija u prehrani, naročito nedostatak određenih minerala i vitamina isto tako izazivaju suhu i slabu kosu. Ljudska vlas je izgrađena od proteina nazvanog keratin. Nedovoljna razina željeza, nedostatak nekih proteina, nedostatak biotina i niska razina vitamina A,C i E izazivaju poremećaj sposobnosti organizma da proizvodi zdrav keratin, a nedostatak određenih masnih kiselina također izaziva suhoću kose. Nezdrava produkcija keratina usporava rast kose, izaziva lomljivost dlake, ali i narušava stanje folikula. Tako nastaje ne samo suha već i istanjena kosa.
Kod zdravih mladih osoba slaba, suha kose može biti rezultat loše prehrane ili faktora okoliša. Određeni zagađivači, boje i kemijski tretmani kose s jedne strane suše vlas, a s druge strane začepljuju pore dlake izazivajući ispadanje kose.

Radna sredina, stres, zagađivači u zraku čine kosu beživotnom, s raspucanim krajevima. Najjednostavnije razloge uvijek zanemarujemo, Suho i hladno vrijeme te jako ugrijane prostorije zimi, slabe i suše čak i normalnu kosu.