SUHA KOSA

“Fragilitas Crinium”, je stanje lomljivosti kose, kada vlas zbog oslabljene elastičnosti ima tendenciju lakog slamanja. Krajevi vlasi se razdvajaju. Kosa je suha, beživotna i bez sjaja.

Razlozi za pojavu suhe, beživotne kose su različiti. Genetika, prehrana, bolest, lijekovi, stres, hormonalni disbalans, a najčešće agresivni kemijski i kozmetički proizvodi za kosu i neadekvatna njega kose. Kosa ima hidrolipidni sloj koji predstavlja emulziju sastavljenu od vode i masnih tvari izlučenih iz lojnih žiljezda dlake. Ovakav sloj ima lubrikantnu i hidratantnu funkciju, ali isto tako i zaštitnu, onemogućavajući razvoj bakterija i gljivica. Hidrolipidni sloj je spojen s keratinom kutikule (vanjski sloj) dlake i na taj način ne samo što apsorbira vodu već i onemogućava gubitak vlažnosti. Suhoća kose javlja se kada se ovaj zaštitni sloj degradira.

               get-rid-of-dry-hair

Neadekvatna njega kose s uporabom agresivnih šampona, nepravilno korištenje kozmetičkih proizvoda, kemijski procesi poput minivala ili bojanja, mogu dovesti do oštećenja hidrolipidnog sloja dlake i posljedične pojave lomljivosti, suhoće i beživotnosti kose. Konstantno korištenje fena za kosu, topli vikleri i četke, pegle za ispravljanje kose, agresivno četkanje isto tako narušavaju zaštitni sloj. Klorirana voda iz bazena, UV zrake, jaka sunčeva svjetlost, vjetar i centralno grijanje doprinose dehidraciji kose.