TRAKCIJSKA ALOPECIJA

Trakcijska alopecija je forma mehaničke, traumatske alopecije. Trauma je obično blaga, no dugotrajna. Najčešće određene frizure koje uključuju zatezanje, pletenje kose, tretiranje kose s agresivnim kemikalijama i termičke aparate za stiliziranje prouzrokuju značajno oštećenje folikula kose, što vodi do njenog gubitka.

Glavni razlozi trakcijske alopecije su čvrsto zategnute frizure koje kontinuirano vuku dlaku.

Osim zategnute frizure, trakcijska alopecija može biti izazvana i kemijskim i termičkim tretmanima, kao što su farbe za kosu, blajh, proizvodi za izravnavanje kose te termički aparati za stiliziranje kose.

about
about

Inicijalni gubitak kose je privremen, rast kose može se obnoviti i stanje se očituje kao necikatricijalna alopecija. No ukoliko ekscesivna trakcija traje godinama, gubitak kose može postati Trajan i razviti se u cikatricijalnu alopeciju. Moguće je da postoji jedan latentan period od desetljeća i više, od početka trakcije kose do početka trajnog gubitka kose. Najčešće se susreće kod Afro-Amerikanaca u njihovim 30-tim ili 40-tim godinama s povijesti trajnog, bitemporalnog ili frontalnog gubitka kose. Ove žene mogu negirati da su imale određene stilove frizura koje su nosile duže vrijeme. Klinički se manifestira kao periferna ili marginalna forma alopecije koja obuhvaća frontalnu, temporalnu i parijetalnu granicu vlasišta. Svrbež je često prisutan..