TELOGENI EFLUVIJ

Telogeni efluvij je forma necikatricijalne alopecije karakterizirana difuznim gubitkom kose uobičajenim nakon akutne aktivacije. Pokraj akutne prepoznaje se i kronična forma s dužim trajanjem i ozbiljnijim tijekom. Obzirom na to da do razvoja telogenog efluvija dolazi neko vrijeme nakon stresnih perioda ili događaja koji su djelovali kao “trigger” faktor, te da se on obično manifestira više kao prorjeđivanje i stanjivanje kose nego kao ćelavost u pravom smislu riječi (sa zonama posve lišenim kose), žene koje pate od tog problema nerijetko imaju dijagnozu neurotičnosti ili pretjerane anksioznosti. Srećom, problem je prolazan i s vremenom dolazi do poboljšanja stanja budući da je telogen efluvij povezan s prirodnim ciklusom rasta kose. Generalno, regeneracija kose može biti spontana i obnoviti se unutar šest mjeseci, no nažalost ne događa se uvijek tako.

Telogeni efluvij je dosta često stanje, no točnih podataka o učestalosti nema. Većina odraslih ljudi u nekom periodu života doživi epizodu ovog oblika ispadanja kose bilo zbog bolesti ili nekih drugih stresnih i traumatičnih događaja. On može afektirati dlaku na bilo kojem dijelu tijela, no najčešće se javlja na vlasištu. Ako imate genetsku predispoziciju, telogeni efluvij bi mogao djelovati kao okidač ili osnova početka pojave androgenetske alopecije. A do tada bi alopecija mogla biti i neprepoznatljiva.

Razumijevanje patofiziologije telogenog efluvija povezano je s prirodnim ciklusom rasta dlake. Ciklus rasta dlake je podijeljen u tri faze: anagena – faza aktivnog rasta; katagena – faza mirovanja i telogena – faza ispadanja. Na vlasištu anagena faza traje uglavnom 3-5 godina, dok telogena faza traje 3 mjeseca, s time da postoji široka varijacija ovih intervala od čovjeka do čovjeka. Za vrijeme telogene faze dlaka ostaje u folikulu sve dok ne bude istisnuta rastom nove vlasi u anagenoj fazi.

about
about

Obično je samo oko 5-15 % dlaka u telogenoj fazi, no iznenadni stresni događaj za organizam može dovesti do toga da puno veći postotak dlaka istovremeno uđe u telogenu fazu, što znači da će nakon 1-6 mjeseci, u prosjeku tri mjeseca, sve te dlake otpasti. No, kako istovremeno počinju rasti nove dlake, s vremenom će se kosi vratiti prijašnja gustoća.

Simptomi telogenog efluvija su ispadanje kose, difuzan gubitak kose na nivou cijelog vlasišta i povećan broj ispadajućih dlaka (nalazite ih na podu, na jastuku, nakon pranja kose itd.) Normalno ispadanje kose je do 100 dlaka na dan, a osobe s telogenim efluvijem gube 100-400 dlaka na dan. Osjeća se ponekad smanjena gustoća kose. Kod obje forme efluvija kosa se gubi difuzno, na cijelom vlasištu. Kompletna ćelavost se ne susreće.

Akutni telogeni efluvij je definiran kao ispadanje kose koje traje kraće od 6 mjeseci. Ovaj tip efluvija uobičajeno se javlja iznenada. 1-6 mjeseci prije početka ispadanja kose uobičajeno se javlja metabolički ili fiziološki stres. Fiziološki stres koji inducira telogeni efluvij može biti ferbilno stanje, velike povrede, promjene u ishrani, trudnoća i porod, početak terapije novim lijekovima. Razlog može biti i imunizacija. Ispadanje kose mogu prouzrokovati i papuloskvamozne bolesti vlasišta kao psorijaza i seboroični dermatitis.
Kronični telogeni efluvij je intenzivno ispadanje kose koje traje duže od 6 mjeseci. Početak je suptilan i postupan, iako opasan, i teško se može indentificirati factor okidač. Zbog trajanja ispadanja javlja se prorjeđivanje kose i/ili stanjivanje kose, sa smanjenjem volumena, te beživotni izgled kose.